Στο τελευταίο έτος σπουδών του κάθε φοιτητής καλείται να πραγματοποίηση την πρακτική του άσκηση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εργαστεί επιτυχώς για 6 μήνες σε επιχείρηση η οργανισμό της επιλογής του. Στόχος της πρακτικής άσκησης είναι η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και συνάμα μια ευκαιρία να δει ο φοιτητήςκαι να εφαρμόσει στην πράξη αυτά τα οποία διδάχθηκε σε θεωρητικό επίπεδο τα προηγούμενα έτη στο Τ.Ε.Ι. Η πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης είναι υποχρεωτική προκειμένου κάποιος να καταστεί πτυχιούχος.
Α. Σκοπός της πρακτικής άσκησης
Σκοπός της πρακτικής άσκησης των φοιτητών του Τμήματος Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών είναι η πρακτική εφαρμογή της αποκτηθείσας γνώσης σε πρακτικά θέματα εργασιακού περιβάλλοντος. Στην διάρκεια της πρακτικής άσκησης θα αποκτήσουν βασική εργασιακή εμπειρία στην ειδικότητα και θα αναπτύξουν πρόσθετα προσόντα και δεξιότητες στον τομέα της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας Υπολογιστών.
Συγκεκριμένα η πρακτική άσκηση αφορά τα εξής θεματικά αντικείμενα :
Β. Εργασιακοί χώροι πρακτικής άσκησης
Ο εργασιακός χώρος για τη διεξαγωγή της πρακτικής άσκησης μπορεί να είναι είτε ο δημόσιος είτε ο ιδιωτικός τομέας.
Ειδικότερα η πρακτική άσκηση μπορεί να πραγματοποιηθεί :
Γ. Πρόγραμμα πρακτικής άσκησης:
Ο επόπτης της πρακτικής άσκησης σε συνεργασία με τον αρμόδιό της, κατά περίπτωση μονάδας ή υπηρεσίας, κατανέμει τον χρόνο της πρακτικής άσκησης σε όλα τα τμήματα της μονάδας έτσι, ώστε ο ασκούμενος φοιτητής να αποκτήσει εμπειρίες που καλύπτουν το μεγαλύτερο δυνατό μέρος των γνωστικών περιοχών, που αναφέρονται στην παράγραφο Α'. Για το σκοπό αυτό είναι δυνατή η μετακίνηση του φοιτητή κατά την κρίση της επιτροπής πρακτικής άσκησης σε διάφορες μονάδες.
Δ. Διάρκεια της πρακτικής άσκησης
Το περίγραμμα αυτό της πρακτικής άσκησης αφορά περίοδο έξι μηνών, στη διάρκεια της οποίας ο φοιτητήςθα πρέπει να ασκηθεί σε όλες τις δραστηριότητες της μονάδας ή υπηρεσίας ή επιχείρησης, που σχετίζονται με την ειδικότητα του.
Για να κάνει πρακτική άσκηση ένας φοιτητήςθα πρέπει να έχει εξεταστεί επιτυχώς
Στα 2/3 του συνόλου των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών
Σε όλα τα μαθήματα ειδικότητας του προγράμματος σπουδών.
Επιπλέον θα πρέπει να βρίσκεται χρονολογικά στο τέταρτο έτος των σπουδών του.
Την πρακτική του άσκηση, ο φοιτητήςμπορεί να την κάνει τόσο στον Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα. Καθώς και σε Τεχνολογικά Ιδρύματα ή επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια του προγράμματος Leonardo.
Στον δημόσιο τομέα περίοδοι πρακτικής άσκησης θεωρούνται, η 1η Οκτωβρίου - 31 Μαρτίου και η 1η Απριλίου - 30 Σεπτεμβρίου. Αν πρόκειται για τον ιδιωτικό φορέα τότε η πρακτική άσκηση μπορεί να αρχίσει οποτεδήποτε μέσα στο ημερολογιακό έτος.
Στο γραφείο διασύνδεσης του Παραρτήματος υπάρχουν στοιχεία για εταιρείες που ενδιαφέρονται κατά καιρούς να απασχολήσουν σπουδαστές του Τμήματος. Οι σπουδαστές μπορούν να παίρνουν σχετικές πληροφορίες καθημερινά τις ώρες λειτουργίας του γραφείου. Από εκεί και πέρα τις ενέργειες για την κάλυψη της πρακτικής άσκησης τις κάνουν οι ίδιοι οι σπουδαστές.
Το αντικείμενο απασχόλησης του ασκούμενου φοιτητή κατά την διάρκεια της πρακτικής του άσκησης θα πρέπει να έχει άμεση σχέση με το αντικείμενο σπουδών του Τμήματος Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών.
Πριν την έναρξη της άσκησης ο φοιτητήςθα πρέπει να μεριμνήσει για τα ακόλουθα.
πχ. Οι φοιτητές που επιθυμούν να ξεκινήσουν την πρακτική τους άσκηση στις 1 Νοεμβρίου θα πρέπει έως τις 10/10 να έχουν καταθέση τα σχετικά έντυπα στην Γραμματεία του Τμήματος.
Η αποζημίωση του ασκούμενου φοιτητή στον δημόσιο τομέα ανέρχεται στα 176,08 ευρώ
Στον ιδιωτικό τομέα η αποζημίωση του ασκούμενου φοιτητή ανέρχεται στο 80% του βασικού ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη που ισχύει κάθε φορά σύμφωνα με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Ο ΟΑΕΔ επιχορηγεί τον εργοδότη το 50% επί της καταβαλλόμενης κάθε φορά αποζημίωσης.
Σε κάθε περίπτωση ο ασκούμενος φοιτητήςεποπτεύεται από επόπτη εκπαιδευτικό που ορίζει το τμήμα του, ο οποίος επισκέπτεται τους χώρους άσκησης, ενημερώνεται για το αντικείμενο απασχόλησης τους, παρακολουθεί την επίδοση του και συνεργάζεται για την επίλυση των προβλημάτων του, τόσο με τον ίδιο τον ασκούμενο όσο και με τον υπεύθυνο της εταιρείας.
Από την πλευρά του φορέα απασχόλησης και στα πλαίσια της αρτιότερης εκπαίδευση των ασκούμενων, η εταιρεία ορίζει έναν υπεύθυνο απόφοιτο Τ.Ε.Ι. ή Α.Ε.Ι. ή ανώτερης σχολής συναφούς ειδικότητας μ' αυτή του ασκούμενου, και με επαρκή εμπειρία στον εργασιακό το χώρο, ο οποίος :
Στον χώρο εργασίας ο ασκούμενος φοιτητήςυποχρεούται :
Μετά που ολοκληρώσει ο φοιτητήςτην πρακτική του άσκηση θα πρέπει να υποβάλλει στην Γραμματεία της σχολής του τα εξής :
Το βιβλίο της πρακτικής άσκησης τηρείται από τον ασκούμενο φοιτητή σε όλη την διάρκεια την πρακτικής του άσκησης.
Σε κάθε φύλλο του βιβλίου ο φοιτητήςκαλείται να αναπτύξει με συντομία και σαφήνεια τις εργασίες που εκτέλεσε στην διάρκεια ενός μήνα. (βλ. υπόδειγμα 1)
Μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης ο φοιτητήςγράφει στον ειδικό χώρο του βιβλίου τις γενικότερες παρατηρήσεις του για τις εργασιακές του εμπειρίες.
Ο επόπτης του ασκούμενου φοιτητή, που έχει οριστεί από την επιχείρηση συντάσσει μια τελική έκθεση επίδοσης του φοιτητή.
Ο επόπτης εκπαιδευτικός του ασκούμενου φοιτητή σημειώνει τις δικές του παρατηρήσεις και προτείνει στον Προϊστάμενο του τμήματος την έγκριση της πρακτικής του άσκησης.
Ο φοιτητήςκαταθέτει το βιβλίο πρακτικής άσκησης συμπληρωμένο στη γραμματεία του τμήματος του.
H Γραμματεία εξυπηρετεί τους φοιτητές και το κοινό από Δευτέρα έως Πέμπτη 11:00 με 13:00
ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ http://www.teiwm.gr
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
https://egram.kastoria.teiwm.gr/unistudent/
ΕΥΔΟΞΟΣ
http://eudoxus.gr
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ http://academicid.minedu.gov.gr
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ http://www.minedu.gov.gr
AΚΑΔΗΜΙΑ ΔΙΚΤΥΩΣΗ CISCO ciscoMoreInfo.pdf
MICROSOFT IMAGINE (πρώην DREAMSPARK)
ΙΕΕΕ STUDENT BRANCH http://kastoria.teiwm.gr/ieeesb/
ΜΟΔΙΠ
http://modip.teiwm.gr
ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΣ http://moke.teiwm.gr/
ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ http://www.kastoriacity.gr/